Kamnik - Na Turnu (stolp)
Trutzturm

15. stoletje

V celoti ohranjen osmerokotni stolp Trutzturen, imenovan tudi Tructurn, Smoletov gradič, Rautarjeva graščina ali Žalski gradič, je bil zgrajen sočasno s kamniškim obzidjem leta 1451 (Stopar ga sicer datira v 16. stoletje). Varoval naj bi mesto, kolikor bi se bližnjega gradiča Zaprice polastil Turek in ga od tam strahoval. Leta 1971 je bil v lasti družine Rauter, ki ga še vedno poseduje.
Po izročilu, ki tokrat nima teže, naj bi na Žalskem hribu nekdaj stal grad žalskih gospodov, o katerih ni sledu niti se v virih ne omenja.

Iz časa, ko je stavba nastala, sta se ohranila pritlična vhoda iz peščenjaka, katerih glavni je polkrožno sklenjen, drugi usločen.

Literatura:
Stopar, Ivan, Dr.: "Grajske stavbe v osrednji Sloveniji - I. Gorenjska (Območje Kamnika in Kamniške Bistrice)", Viharnik, Ljubljana, 1997, ISBN 961-6057-12-X
Kontaktni podatki:
/
Spletne povezave:
Smoletov gradič (burger.si)
Prireditve:
/
GPS koordinate:
N 46° 13.505' E 14° 36.579'

nazaj

Pogled iz gradu Zaprice; pri kopanju železniškega predora so neki naleteli na rov, ki naj bi ta grad povezoval z mestom
Pogled iz ceste, ki vodi do pokopališča okrog stolpa
Prehod je nasilno prebit skozi skalo
V obliki stolpa pozidani enonadstropni gradič s klesanimi vogali iz peščenca, na katerega je opozoril že France Stele, ima obliko razpotegnjenega, nepravilnega osmerokotnika, pokritega z osmerokotno stožčasto streho
Pogled iz dovoza k stolpu na Mali grad


nazaj