Štatenberg (dvorec)
Statenberg

18. stoletje

Ponekod omenjajo dvorec kot grad, kar pa je napačno, ker je nekoč v naselju Stari grad pri Makolah dejansko stal tudi grad Štatenberg, ki je sedaj že povsem razvaljen.
Dvorec je dal med letoma 1720-1740 italijanskemu arhitektu Camessiniju pozidati grof Ignacij Maria Attems, stari grad pri Makolah pa je prepustil uničenju. Camessini je oblikoval štiri krila okoli kvadratnega notranjega dvorišča, parkovne površine in vodnjak, ki pa ni ohranjen. Dvorec je še posebno znan po freskah in štukaturah v Viteški dvorani in elegantnih salonih, ki se nahajajo levo (pet salonov) in desno (Poročna dvorana in Galerija) od Viteške dvorane. V petih stranskih sobah so upodobljeni razni mitološki prizori, razvrščeni v osrednjih slikah in po štirih kartušah, tako da je skupno upodobljenih 25 prizorov. Baročne freske je naslikal Joannecky, ime mojstra, ki je naredil štukature, pa ni znano.
Leta 1809 je postal njegov lastnik Franc Ludovik Blagotišek pl. Kaiserfeld, sledili so mu Jožef pl. Kaiserfeld, Klavdij Ritter pl. Pittoni-Dannenfeld, Ferdinand knez Lobkowitz, potlej Žiga Conrad, dr. Pius pl. Buchau, po letu 1849 Gustav Konradi in drugi. Leta 1910 je del dvorca pogorel. V času 1. sv. vojne pa vse do začetka druge, ga je posedoval Neumann iz Zagreba. Že za časa Neumannov in pozneje Nemcev pa je na gradu kot upravitelj živel grajski ekonom Franz Dyhrn (in z njim deloma njegova družina), ki kljub pologu plačila za odkup dvorca leta 1941 njegov lastnik nikoli ni postal in tako tudi nihče iz njegove družine. Leta 1941 je Štatenberg, ki velja za enega najlepših baročnih dvorcev v Sloveniji, nacionalizirala nova nemška vlada. Že za časa Neumannov in pozneje Nemcev pa je na gradu kot upravitelj živel grajski ekonom Franz Dyhrn (in z njim deloma njegova družina), ki kljub pologu plačila za odkup dvorca leta 1941 njegov lastnik nikoli ni postal in tako tudi nihče drug iz njegove družine, kakor se pogosto napačno navaja. Po vojni ga je ponovno nacionalizirala nova socialistična vlada, ga še naprej uporabljala kot hotel (kar je bil dvorec deloma že v Neumannovem času), nato pa ga prodala družbi Impol iz Slovenske Bistrice, ki je lastnica dvorca še danes.

Pred dobrimi sto leti so dvorec označevali kot sodobno, dve nadstropji visoko stavbo, obdano z nasadi in parkom, z veliko, v dve nadstropji segajočo dvorano, 40 sobami, večjim številom kuhinj, lepo veliko kapelo z zakristijo, zapori, vozarnico, hlevi in prek 34m globokim vodnjakom.

V ljudskem izročilu se je ohranila malo znana zgodba, povezana z nastankom dvorca. Ko je bil grof Dizma Attems še deček, ga je nekoč ugrabila roparska tolpa, ki jo je vodila divja Špelka. Stari grof ga je s svojimi iskal, tolovaje pobil in končno Špeli otel otroka. Ko je Dizma odrasel, je odročni sivi grad zapustil in si zbral daleč proč, v ravnici ob Dravinji, prostor za svojo novo rezidenco.

Ogled gradu je možen posamezno ali v skupini a je voden le ob najavljeni skupini. Če ste sami, vam bo "grajska" gospa v gostišču za skromni prispevek zaupala ključ s katerim si boste lahko odprli vrata v viteško dvorano in sami ogledali vse, ogledu namenjene prostore. Velikšen del dvorca je za ogled zaprt, v njemu je menda tudi urejeno stanovanje. Med poletnim časom so na dvorcu zelo popularne poroke. V Štatenberg prihajajo na poroko tudi pari iz tujine, ki si svojo poroko obarvajo baročno ali drugače fantazijsko. "Grajska" gospa mi je zaupala, da so imeli v preteklem letu poroke skoraj vsako soboto.
Na dvorcu se pripravljajo obnove, ki so videti že zelo potrebne, ob njemu pa lahko naletimo še na nekoč razkošen angleški park z ribnikom in sprehajalnimi potmi.

Literatura:
Stopar, Ivan, Dr.: "Grajske stavbe v vzhodni Sloveniji - Med Prekmurjem in porečjem Dravinje", Založba Park, Ljubljana, 1991, ISBN /
Stopar, Ivan, Dr.: "Gradovi na Slovenskem", Cankarjeva založba, 1987, ISBN 86-361-0280-4
Brošura DVOREC ŠTATENBERG
Kontaktni podatki:
GRAD ŠTATENBERG
Štatenberg 86
2321 Makole
tel./faks: +386(0)2 8030 216
leskovar.impol@eunet.si
Spletne povezave:
Dvorec Štatenberg (TIC Ptuj)
Grad Štatenberg
Prireditve:
Predvsem v letnem času poroke slovenskih in tujih parov
GPS koordinate:
N 46° 19.525' E 15° 40.369'

nazaj

Vhod v dvorec iz severne strani
Severna stena
Severni del zahodne stene
Severni del vzhodne stene, kjer se je nekoč stene držal daljši trakt, ki je segal nekaj več 10 metrov proti severu
Kapela z zakristijo
Južni del vzhodne stene
Južna stena
Južni del zahodne stene
Grajska vinska klet, kjer so steklenice vina tudi naprodaj
Okrašene arkade zraven vhoda v dvorec
Dvorišče
Južna stena
Vzhodna stena
Zahodna stena
Severna stena
Stopnišče, ki vodi proti vhodu v viteško dvorano
Osrednja freska na stropu viteške dvorane, ki prikazuje alegorijo miru, znanosti in umetnosti
Obednica
Salon
Spalnica
Ohranjeno pohištvo iz 18. stoletja
Poročna dvorana; prostor, kjer si lahko bodoči mladoporočenci obljubijo zvestobo
Galerija
Jedilni prostori restavracije dvorca Štatenberg
Dvorec Štatenberg na sekundrano kolorirani litografiji iz Stare Kaiserjeve suite, okoli leta 1830. Grafični muzej Rogaška Slatina
Adolf Wagner, dvorišče dvorca Štatenberg; Ksilografija iz reprezentančne serije Österreichisch-ungarische Monarchie in Wort und Bild, zvezek Steiermark


nazaj